Mitt första möte med labrador retriever

Året var 1964 och jag hade börjat tjäna egna pengar och önskade mig väldigt hett en stor hund. Allra helst ville jag ha en newfoundlandshund, men jag bodde fortfarande hemma och mina föräldrar protesterade livligt – en sådan bjässe skulle vi inte få plats med!
En dag när jag var på hemväg från arbetet passerade jag en svart hundvalp, som satt bunden utanför ostaffären – den såg ut att vara i 4-5-månadersåldern. Valpen följde mig intensivt med blicken när jag gick förbi, han satt lugnt och viftade lite med svanstippen. Jag tittade mig om över axeln – valpen tittade uppfordrande på mig, så jag var förstås tvungen att vända tillbaka för att hälsa lite. Valpen blev så lycklig, tog min hand mjukt och försiktigt – ja, då var jag såld!
Hela vägen hem grubblade jag på vad det kunde vara för ras (eller om det möjligen var en blandras). Jag läste i mina hundböcker och kom slutligen fram till att det måste vara en labrador retriever – och enligt mina gamla böcker kallades den för ”den lilla newfoundlandshunden”. Allt jag kunde läsa mig till stämde exakt med hur min önske-hund skulle vara! Den lilla valpen utanför affären, med sitt vänliga sätt, viljan att bära och hela dess utstrålning gick verkligen rakt in i hjärtat. De flesta som träffat en typisk labrador tror jag fastnar för gott!

Resten är historia, som man brukar säga, och jag köpte min första labradorvalp ur en kull efter den legendariske Ch Knalles Othello. I samma kull fanns det kvar en hanvalp som inte var tingad och jag berättade för min bror, som var ivrig jägare, om hur fantastisk labradoren var - inte minst som apportör. Min bror jagade nämligen gärna även änder och hittills hade han själv simmat ut och hämtat dem i höstkalla vatten – han lät sig ganska lätt övertalas och köpte kullbrodern, som under hela sitt långa hundliv blev en otrolig jaktkamrat.
Tyvärr blev min lilla Gibby inte så gammal, hon hade gravt höftledsfel, som hon led av. Hon var bara sex månader gammal när hon fick somna in. Jag visste dock att labrador retrievern var min ras!

 

 

Gibby cirka 10 veckor gammal, hösten 1964,

dotter till Ch Knalles Othello
 

Geisha, kullsyster till Gibby

Ayla, mor till Gibby, var dotter till Ch Astors Charlie Boy, mycket känd labrador på den tiden.