Tidernas kennel – med labrador retriever sedan 1964 ...

 

Historik


Så länge jag kan minnas har jag varit hundtokig och som barn tjatade och tjatade jag om en egen hund. Jag var mellan 10 och 11 år gammal när min högsta önskan infriades - jag fick äntligen en egen hund, en långhårig tax och min lycka visste inga gränser.

Möte med första labradoren


1964 hade jag börjat arbeta och på väg hem på lunchrasten passerade jag en affär, där en liten svart valp satt bunden, jag kände hur den lilla tittade på mig, jag vände om och pratade lite med valpen, den tog min hand och var så lycklig! Det var mitt första möte med en LABRADOR ...

Uppfödningen börjar


1965 kom Nattens Odetta till mig från Sigyn Littorins berömda kennel Nattens. Odetta var efter Sandylands Soloman undan Ch Vestvollen's Petra, hon erövrade två certifikat på utställning samt viltspårs- och jaktprovsmeriter. På den här tiden var det självklart att man meriterade sina labradorer både på jaktprov och utställning – den kopplingen var helt accepterad av flertalet uppfödare och hundägare – man ville helt enkelt ha en labrador retriever som kunde arbeta OCH se ut som rasstandarden föreskrev.
1968 väntade Odetta sin första valpkull efter Int Nord UCh Cookridge Raamah som ägdes av Brit-Marie (Bat) Brulin, Puhs kennel.
I denna första kull fanns bland annat SFUCh Nord LCh Tidernas Amalia, som Torunn Sörbye, kennel Mementos i Norge, började sin framgångsrika uppfödning med.
Året därpå parades Odetta med Int S SFUCh Puhs Chocolate Prince och ur den kullen plockade Sven-Eric Delér, kennel Proud, med säker blick ut Int SNUCh SNJCh Tidernas Sweet Dublin, ”Offie”. I Sven-Erics händer blev Offie oerhört framgångsrik både på jaktprov och i utställningsringen, som framgår av hennes titlar. Hon vann även Retrievermästerskapet två gånger - jag glömmer aldrig när Sven-Eric klättrade upp i ett träd för att rätt kunna dirigera henne ut i sjön, upp och över en ö, för att på andra sidan finna apporten - imponerande!
Odetta fick ytterligare ett par valpkullar, efter Sandylands Alpha sparade jag två tikar - Tidernas Orchidée, en gul tik som erövrade ett certifikat samt hade jaktprovsmeriter, samt den svarta Tidernas Flitiga Lisa.
1975 hade kennel Proud en valpkull där Proud Bloody Mary, en liten brun tik, fanns. Mary var efter S SFUCh S SFJCh Proud Sweet John Brown (son till ”Offie” och Ch Kamrats Buse) undan Nord UCh Curnafane Flicka. Mary parades 1977 med Proud Twentieth Century och i den kullen behöll jag Tidernas Dancing Queen. Senare det året nedkom Tidernas Maya (Int S N UCh Nattens War Cry x Tidernas Flitiga Lisa) med en kull valpar efter Proud Twentieth Century, där jag behöll Tidernas Daffodil. "Daffy" var en mycket duktig apportör, medan "Queenie" främst gjorde lycka som spårhund.

Tidernas Dancing Queen


Queenies främsta merit var certifikat och BIR, BIG & BIS-4 på en SKK-utställning i Leksand 1982! De här åren när jag ställde ut Queenie som flitigast, var det stor konkurrens i labradorringen, oftast var det två domare som dömde rasen, vid flera tillfällen var det 30-40 tikar som konkurrerade om ett certifikat! För det mesta placerade sig Queenie med CK i hård konkurrens, hon var en välbyggd tik, som inte direkt showade när hon stod, men när hon sprang då ägde hon ringen!
Jag tränade förstås för jaktprov också, men Queenie var måttligt road av dessa konstlade övningar. Jag glömmer aldrig ett jaktprov som jag anmält henne till – på fria söket hade jag skickat ut henne, hon var borta en god stund, och då hinner man ju alltid bli orolig … Nåväl, hon kommer i alla fall med en kanin, tack … ut och sök igen … jodå, hon ger sig iväg, stannar till, nosar, och fortsätter … Tyvärr var det en fågel som hon nosat på, utan att ta upp. Queenie fortsatte en stund till, men konstaterade att det inte fanns fler kaniner, så vi tackade för oss … Pinsamt! Men hon älskade kaniner …
Queenie hade en valpkull 1979 efter SUCh FINUCh Puhs Black Label, året efter var S NUCh Puhs Imp far till en kull och i den kullen fanns bland andra Tidernas Zeus samt Tidernas Athena.
Både Zeus och Athena kom till jägarfamiljer, de jagade mycket, men startades aldrig på jaktprov. För mig har det dock alltid varit viktigast att hundarna fungerar till sitt ändamål och att jag får se dem. Jag har aldrig krävt att mina valpköpare SKA ställa ut eller starta på jaktprov, självklart är det roligt om de gör det, däremot har jag bett dem att röntga och ögonspegla sina hundar, även om de inte ska gå i avel.
Tidernas Athena parades med SJCh Spectron Ymer och i den kullen föddes SJCh Akita, stamtik hos Peter Söderberg, Colas kennel.
Queenies nästa kull var Mementos Bandolero (Ch Puhs Black Label x Ch Mementos Mathilda) far till och där behöll jag Tidernas Queen Elizabeth. NUCh Meimei's Attractive Arombarri var far till Queenies sista kull, som föddes 1983, där märktes bland andra Tidernas William The Conqueror "Billy", som var en formidabel spårhund och blev klubb- och kretsmästare i viltspår flera gånger om, han var även med i Länsmästerskapen med stor framgång. I den kullen fanns även Tidernas Mary Queen of Scots, "Myran", som kom till Christina Areskough, Duckling's kennel, och där var mor till några valpkullar.
Trots att Queenie själv inte var någon stjärna på jaktprov, så blev flera av hennes avkommor mycket uppskattade jakthundar i det praktiska, de kom dock inte till start på jaktproven, då ägarna tyckte det var för mycket cirkuskonster ...

Tidernas Daffodil


Daffy hade sin första valpkull 1980 efter Puhs Black Label, 1982 föddes en kull efter SJCh Spectron Ymer, året efter födde Daffy en kull med Powhatan Black Cedar som far, där behöll jag Tidernas Eartha Kitt, som blev en mycket duktig jakthund och bland annat blev "Ärtan" provbäst vid sin jaktprovsdebut i unghundsklass på Claestorp 1984!
Spectron Ymer blev far ytterligare en gång till Daffys valpar. 1984 hade hon den sista kullen och där behöll jag Tidernas Sophia Loren och Tidernas Greta Garbo.

Tidernas Eartha Kitt


Ärtan var nästan precis ett år när hon debuterade på jaktprov, det var i slutet av april och vi hade inte hunnit träna så mycket. (Att träna dirigering har jag tyvärr aldrig lagt ner så mycket möda på, även om vi förstås har tränat linjetag, stoppsignal och sån’t.)
Ärtan arbetade på bra, markeringarna och fria söket hade gått galant. Nu var det ”bara” dirigeringen och vattenarbetet kvar. Domaren talade om var dirigeringsapporten låg, jag riktade in Ärtan och försökte tänka på vindriktningen. JA, iväg stack hon – vinden kom lite snett från vänster och längre ner åt höger var en vattensamling, som drog som en magnet, såg jag. Himmel, vad skulle jag göra, hann jag tänka, NÅGOT måste jag göra, nu var Ärtan på väg förbi dirigeringsapporten – jag blåste stoppsignal – Ärtan stannade och samtidigt som jag visade med vänsterarmen fick hon apporten i näsan – det såg verkligen fint ut!!! Ja, man ska ju har tur också … Första pris, hederspris och provbäst blev det!
1985 parades Ärtan med Tidernas Zeus (e Ch Puhs Imp u Tidernas Dancing Queen) och fick en kull på tio valpar, som föddes fantastiskt "lätt" och smidigt - hela valpningen tog två timmar! Ärtan hade nio spenar, så jag var lite fundersam hur det skulle gå rent praktiskt, men Ärtan var en supermamma och fixade till det hela, det hördes inte det minsta gny från någon missnöjd valp! Jag hade bestämt att låta naturen få ha sin gång, och inte rädda någon svag valp till varje pris, men jag behövde aldrig ta något svårt beslut - alla tio valparna var friska och starka. I den här kullen behöll jag en svart tik, Tidernas Gentle Geannie. Ärtan hade ytterligare en kull med Zeus.

Efter Queenie hade jag behållit Tidernas Queen Elizabeth, "Lisa", 1984 fick Lisa en kull med Powhatan Black Cedar, fyra valpar föddes där. Sedan parades Lisa 1985 med SUCh Älvgårdens Outstanding och födde med hjälp av kejsarsnitt fem valpar, där jag behöll Tidernas Sigrid Storråda, som dessvärre visade sig ha underbett. Sigrid flyttade till en jägarfamilj och blev där uppskattad jaktkamrat.
Ärtans dotter Tidernas Tummelisa, född 1986, hade en kull 1989 med SUCh Brantastigs Yango och fick där sju valpar och jag behöll Tidernas Hedvig Eleonora "Teddy". Teddy parades med SUCh Älvgårdens Skipper 1992 och hade bara en valp, som förlöstes med kejsarsnitt, Tidernas Myrra. Myrra stannade förstås i familjen och utvecklades till en otrolig personlighet, lovande både exteriört och jaktligt - men dessvärre började hon halta och det visade sig att hon hade grad 3 på höfterna. Vartefter tiden gick fick hon påtagligt ont och hon fick somna in, det var svårt.

Tidernas Mary Queen of Scots, som ju ägdes av Christina Areskough, kennel Duckling's, hade sin sista kull 1990 och där föddes bland andra Duckling's Umbra (efter Alltid September Morning Cloud), som kom till mig. Umbra fick en kull med SUCh Älvgårdens Mohican 1993, en stor kull om elva valpar, där jag behöll Tidernas Morkulla, "Kullan".
Kullan var en otroligt duktig jakthund som var hur säker som helst när hon var med och apporterade på fasan-, rapphöns- och andjakterna på gods och gårdar i trakten. Jag startade henne ett antal gånger på jaktprov i unghundsklass, hon fick ett flertal andra-pris för att hon släppte fåglarna framför mig, men säsongens sista prov kröntes med den efterlängtade ettan! 2001 startade jag Kullan, åtta år gammal, för första gången i öppen klass ”för skojs skull” – hon fick 1 pris HP, samt delade utmärkelsen om provets bästa hund.
Umbra fick ytterligare en kull, nu efter Tidernas Nalle Puh (Tidernas Zeus x Tidernas Eartha Kitt). Umbras valpar var ganska veka, men "lätta" familjehundar och duktiga jakthundar.

Älvgårdens Petite Shiraz

1997 föddes Älvgårdens Petite Shiraz "Sara", och flyttade till Strängnäs från Majvor Näsman, kennel Älvgården. Sara är efter Begin's Bless You undan SUCh Masterkey's Reserve de la Comtesse. Sara tog förstapris på samtliga sina starter i unghundsklass på jaktprov! Hon har sedan utvecklat sin viltfinnarförmåga genom alla våra möjligheter till praktisk jakt, något har kanske hennes självständighet utvecklats ...
Sara har certifikat på utställning och 1 ökl på jaktprov. Hon hade en kull valpar efter S SFUCh Trendmaker's Tropical Heat sommaren 1999.
Samtliga fem avkommor i den kullen har friska höft- och armbågsleder, fyra av fem har CK på utställning, två har meriter på jaktprov. Tidernas Dona Alicia, ”Donna” är svensk utställningschampion SU(u)Ch, och ägs av Marie Jonsson, kennel Lady Upstream’s.
Donna hade år 2002 en kull efter Ch Carpenny Walpole, där bland andra Lady Upstream’s Sunshine fanns.

Lady Upstream’s Sunshine


Hon kallas för Scilla och bor hos goda vänner, tillika borderterrieruppfödare, Tomas och Ulla Larsson, kennel Ottercap. De är fodervärdar till Scilla sedan 2003 eftersom Tomas behövde en ny jakthund. Tomas är synnerligen nöjd med henne, hon apporterar ”allt”, ställer älg och grävling, stöter rådjur, fungerar på eftersök på allt skadat vilt.
Scilla parades den 20 mars 2005 med SLCh Searover Tidy Hectic, ”Chip” och i den kullen hoppas jag att förena de goda arbetsegenskaperna med typisk exteriör och mentalitet. Jag förväntar mig friska, starka, arbetsvilliga labradorer …

Uppfödardiplom


Det kändes väldigt hedrande att bli tilldelad Labrador Retrieverklubbens uppfödardiplom 2002 och jag ser det som en uppmuntran att fortsätta min uppfödning med inriktning på BÅDE exteriör och funktion!

Jakterna


I och med att många gårdar kompletterade sin utkomst med att anordna jakter för ett femtontal år sedan, fick jag möjlighet att delta med mina hundar för att apportera.
Det är mycket lärorikt och skiljer sig en hel del från de konstlade jaktproven – det är också ett stort ansvar.
När vi har varit med och apporterat på jakterna, har jag alltid litat på Kullan i första hand och inte riktigt låtit Sara komma till sin rätt. Men en höst för några år sedan skadade sig Kullan, hon bröt en klo på den första jakten och kunde sedan inte vara med på ett bra tag. Då hade jag bara Sara med och det var fantastiskt att se hur hon växte med uppgiften, jag hade egentligen aldrig gett henne chansen att jobba, utan att ha Kullan med. Nu är Sara minst lika duktiga viltfinnare, hon ger sig aldrig, hon hittar alltid de svåra fåglarna, som har hunnit gömma sig.

Jag möter en del människor, som blir förvånade när de hör att jag är exteriördomare ”trots” att jag deltar både på jakter och jaktprov, men för mig är det ingen motsättning – tvärtom!

Jag arbetar sedan 1991 på Svenska Kennelklubbens Marknadsavdelning, där jag till största delen arbetar med tidningen Hundsport Special, som är en tidning som främst riktar sig till uppfödare och andra som är speciellt intresserade att fördjupa sig i ämnet ”hund” – det är mycket stimulerande!

Förutom hunderiet ägnar jag mig åt måleri – jag målar med akvarell, gouache, olja, akryl och kritor. Motiven varierar – hundarna inspirerar förstås, liksom naturen.


                                    Mitt första möte med Labradoren->