Presentation av konstnären

 

Förutom livet med hundarna är det måleri som upptar en stor del av min tid och mitt intresse. Min konstnärliga utbildning fick jag vid Estetiska linjen, Eskilstuna Folkhögskola, där jag provade en mängd olika tekniker såsom skulptur, keramik och foto förutom teckning och måleri. Alla lärare är själva aktiva konstnärer och duktiga pedagoger – de främsta är Kelvin Sommer, som målar härliga färgstarka bilder och Ann-Margret Johansson, som bland annat bränner underbara raku-föremål, raku är en spännande bränningsmetod för keramik.

Estetiska linjen i Eskilstuna har även sommarkurser som varar 1-2 veckor, jag har under flera år deltagit i dem och då främst målat, med Kelvin som lärare. Jag har även provat på färggrafik för Christina Lindberg, som är grafiker, det var mycket spännande.

Jag målar snabbt, expressivt och med mycket färg, tekniker som tilltalar mig är akvarell, olja och kritor - jag får kämpa en del med akrylen ... Jag inspireras av djur och natur – och hundarna, förstås!En annan person som betytt mycket för min utveckling inom måleriet är
Hans Åke Mathiasson . Hans Åke uppmuntrar mig när självförtroendet sviktar och han kommer alltid med konstruktiv kritik. Vi har studerat tillsammans för en annan konstnär som vi har stor respekt för, det är Johannes Pentti Sutelainen.

Strängnäs Konstnärsakademi har i samarbete med Europa-skolan i Strängnäs fått tillgång till en fantastisk källarlokal i gamla Stureskolan. Där har vi gjort i ordning ett galleri och invigde detta med en julsalong. Det blev succé - vi hade cirka 300 besökare på vernissaget!

Nu skriver vi 2007 och konstkursen med Kelvin Sommer på Folkhögskolans Estetiska Linje fortsätter under vårterminen, vi får en uppgift varje gång som verkligen sätter igång tankarna och kreativiteten. Jag målar även tillsammans med mina vänner i torsdagsgruppen (Majgruppen), där vi får vara i Studiefrämjandets lokaler, vi  träffas en gång i veckan.

I planeringen under året ligger även några utställningar, både i Strängnäs samt under sensommaren i Virsbo konsthall där vi kommer att vara många från Strängnäs Konstnärsakademi som deltar.

 

 

2008

Under 2008 jag deltagit i ett flertal utställningar. I våras var vi sex kvinnor - 6xQ - som ställde ut tillsammans i Galleriet i Strängnäs. Det var Mari-Louise Näsholm, Kerstin Gyllander, Christina Hellsing, Catinca Nyström, Chris Wilén och jag som under några intensiva veckor visade måleri, skulptur och textil. Besökarna var många och uppskattningen stor! Det var mycket arbete med alla förberedelser och då det var första gången som vi samarbetade var det med viss bävan inför hängning och arrangemang. Men vi hade verkligen inte behövt oroa oss, det föll på plats nästan av sig självt! Det var fantastiskt nyttigt att vara med i hela planeringen och gav oss alla många erfarenheter.

 

Lite senare under våren arrangerade Strängnäs Konstnärsakademi sin Vårsalong där jag också deltog.

 

En semestervecka tillbringade jag i Årjäng, Kyrkeruds folkhögskola arrangerade en sommarkurs i "Blandade målningstekniker" med Janove Ekstedt som lärare. Underbart roligt! Det finns en länk till några av bilderna på förstasidan!

 

Under hösten deltog jag i flera utställningar - Galleri C i Södertälje, där ställde jag ut tillsammans med Catinca Nyström. Vårt tema var "Djurklappar" och vi visade måleri och skulptur, allt med djurmotiv.

  

 

I december 2008 var det åter dags för Julsalong i Galleriet, Strängnäs.

 

Jag skickade också in ansökan om deltagande i Konstsalongen, Hagaparken, Stockholm under våren - och jag kom med!

 

2009

Under februari arrangerade SKAK (Strängnäs Konstnärsakademi) en utställning med tema - "SKRÄPKONST?". Det blev en rolig och fantasifull utställning - deltagarna hade verkligen använt sin fantasi. Själv hade jag tolkat temat med miljöinriktning - hur vår tillvaro påverkas av allt vårt skräp. En angelägen och viktig stor fråga ...

  

 

KONSTSALONGEN i Hagaparken var en stor upplevelse - jag visade ett tiotal målningar med hundmotiv i olja och akryl. Det var mängder av besökare!

  

 

SVARTKONST var nästa temautställning, nu i vårt Galleri i Strängnäs - vår sista VÅRSALONG, skulle det visa sig. Lokalen ska bli undervisningslokal till hösten 2009, så nu är vår konstnärsförening "hemlös" igen - tråkigt.

 

Jag hann med ytterligare en utställning under våren! Under pingsthelgen ställde jag ut tillsammans med MAJ-GRUPPEN, d v s Maj Andersson, Hans Åke Mathiasson, Kicki Andersson, Laila Elofsson samt vår lärare och mentor sedan 15 år, Pentti Sutelainen. Platsen var Kvarnen i Torshälla och jag visade en serie målningar i olja - HÄNRYCKNING var ett passande namn.

 

 

Från den 1 juli 2009 har jag tillsammans med målarkollegan Ingrid Liljenberg hyrt Hasse Frooms ateljé i Sundby Park, jag räknar med att kunna åka dit och måla regelbundet. Närmast är det SKAKs 20 års jubileum som planeras, vi ska ställa ut i Multeum i Strängnäs. Temat denna gång är: UTSÖKT - SMAKLÖST ... vi får se vad det kan bli. Uppgiften är att måla någon nytt som sticker ut. Fortsättning följer.

 

VAD ÄR KONST?

För mig är konst: glädje, färg, förmåga att kunna beröra och bli berörd.